Det här plockar veterinären ur husdjurens magar under julhelgen

Glitter, presentsnören och leksaker – det finns egentligen ingen hejd på vad våra katter och hundar kan sätta i sig.

Glitter, presentsnören och leksaker – det finns egentligen ingen hejd på vad våra katter och hundar kan sätta i sig. Medan familjen umgås och äter julskinka hittar husdjuren på egna äventyr och kan drabbas av julens dolda faror. Om det går riktigt illa krävs ett akutbesök på närmsta veterinärklinik för att öppna buken och plocka ut svalda föremål. Här kommer tipsen från Agria Djurförsäkring om hur du kan undvika jultrubbel.

Julens dolda faror kan vara ett presentsnöre eller en enkel glittergirlang från granen eller en juldekor. Barnens julklappar kan locka hunden till lek och bus. Risken är stor att saker fastnar i tarmen och kräver en buköppning för att plockas bort.

– Det händer att man ser konturen av en liten figur på röntgenbilderna, som sedan vid en buköppning visar sig vara ett en leksak som hunden eller katten har svalt, säger Anna Tranell Lindman, veterinär på Agria Djurförsäkring med många års klinisk erfarenhet.

Julgransglitter och paketsnören har en tendens att fastna i djurets tarm och kan bli en tråkig, dyr historia för både djurägare och djuret.

– Varje jul händer det att våra husdjur sväljer julgransglitter och presentsnören som fastnar i tarmen. Då måste buken öppnas Då måste djuret genomgå en bukoperation där tarmen öppnas för att ta bort föremålet, säger Anna Tranell Lindman.

Det är inte riskfritt att öppna och sy i tarmen som är ett känsligt organ. Oftast går det bra men om tarmen hunnit bli skadad av föremålet ökar risken för komplikationer. I bästa fall är hunden eller katten återställd igen efter ett par veckor.

Batterier kan ge frätskador

Håll ett extra öga på batterier som kommer med en del leksaker och tekniska produkter. Om hunden sväljer ett batteri finns risk för allvarliga frätskador i magsäcken som följd. Här gäller det att snabbt ta djuret till veterinären.

Ju snabbare djuret får vård, desto bättre prognos. Beroende på var man bor i landet kan det vara långt till djursjukvård under julhelgerna. Och räkna med långa väntetider på den öppna kliniken.

Håll på koll på det här för att undvika julens dolda faror:

 • Presentsnören
  Glitter
  Annan julpynt
  Leksaker
  Fet och salt mat som julskinka, köttbullar
  Glöggens russin
  Choklad
 • Källa: Agria

  Arkiv