Pälsvård

Det är mycket arbete med en bichon frisé päls. Finns  det inte möjlighet att bada, föna och karda hunden får man vara beredd att bekosta en hundfrisör för detta ändamål. En bichon frisé bör badas  varannan vecka och pälsen bör klippas med sex veckors mellanrum beroende på önskad längd och kvalité på pälsen.

Vänj valpen vid pälsvård

Placera valpen på trimbordet, klappa, belöna och låt valpen se platsen som en trevlig plats.
Upprepa proceduren under en tid, därefter kan det kardas försiktigt i pälsen under mycket kel och beröm.

Badet

När det är dags för första badet är det bra om valpen känner sig säker. Se till att ha en badmatta så valpen inte halkar. Börja med att rensa öronkanalen, är endast i öronkanalen pälsen ska tas bort och torkas ur. Använd sedan fetvadd som står mot vatten bättre. Använd ett för rasen bra schampo och schamponera två gånger och skölj noggrant. Ta därefter ett bra balsam, låt detta sitta i en eller två minuter och skölj noga. Krama vattnet ur pälsen och tänk på att inte frottera pälsen, då det  skapar tovor.

Föna

När valpen är liten är det bra att vara två när det är dags att föna, en som håller fönen och en som håller valpen och kardar hunden. Tänk på att inte ha för varmt, att föna på samma plats för länge. En god regel är cirka 30 cm ifrån hunden och fönen ska röras hela tiden, och vara där kardan är.  Sätt handen framför valpen emellanåt och känn efter så det inte bränns. Blås över hela hunden i början så den inte börjar frysa och samtidigt använd kardan överallt. Efter detta fönas hunden bakifrån till fronten av hunden. Om du är ensam rekommenderas fön på stativ, då måste hunden röras hela tiden så den inte bränns. Grunden till en välskött bichon frisé päls ligger i att hunden fönas och kardas helt torr. När pälsen börjar verka torr, börjar du om från början och fönar en gång till samt upprepa tills pälsen är helt torr.

Kamma

Börja alltid med kardan, den drar ut pälsstråna så de blir raka och gör det möjligt att få bort tovorna. Börja med att ta i pälsen. Börja utifrån och börja med att jobba dig inåt, ända till skinnet. Fastnar det på vägen är det en tova som måste bort. Håll i pälsen, karda första börja därefter med kammen, arbeta utifrån och in. Håll emot  då det annars gör ont på hunden och kamma ut. Kammen ska nå ända in till huden, och man ska känna den. Många gör fel när de kammar och låter bli de sista millimeterna före huden. Resultatet blir en tovmatta, vilket är mycket smärtsamt för hunden! Det är inte hundens fel utan ägaren som har fel teknik! Att klippa ned hunden är egentligen inte ett alternativ, då hunden inte valt detta! Det är för ägaren att efterfråga hjälp och bli visad och få lära sig rätt teknik. Mellan 5-7 månaders ålder byter bichonen päls, det kan även inträffa senare. Det är viktigt att då sköta pälsen dagligen, då det i regel är tovor på kvällen även om hunden kammades ut på morgonen. Detta är ett övergående problem! Först ska hunden kardas därefter kammas för att få bort tovorna och därefter kardas igen. Anledningen till detta är då kardan, den andra gången tar bort tovorna och gamla hårstrån. En god kontroll är att dra med kammen ända in vid huden när den är färdig. Om den fastnar någonstans är det en tova vilken måste åtgärdas.  Kom håg att håll i pälsen under där tovan sitter och arbeta uppifrån, hela vägen ned till huden. Överallt på hela hunden. Varje hund får tovor, men sköts pälsen regelbundet, på rätt sätt och med rätt teknik blir de inte många och det är lätt att lösa dem. Det är viktigt att träna hunden från början att den kan hanteras på rätt sätt. Börja träna tidigt då det blir lättare när den blir äldre.

Klippa

Det är viktigt med stöd och hjälp  från uppfödaren du köpt valpen av. De kan hjälpa dig med klippning och visa grunderna. Det bästa rådet är att gå en klippkurs som anordnas av Bichon Frisé Ringen. Det finns även filmer på youtube som kan ge hjälp, försök även själv. Övning ger färdighet!  Det finns salonger som kan klippa bichon frisé, men det gäller att verkligen fråga ordentligt så det blir rätt. Det kan vara en hjälp att lära sig själv, först be en klippare ta fram linjerna och därefter klipper du lite varje gång hunden badas. När det börjar bli svårt lämnar du in den igen.

Börja med att klippa hunden kort fram och bak samt under magen. Klipp därefter rent mellan ögonen och forma pannan rund. Följ kroppens konturer och klipp rakt från svansen och fram till manken. Spara mer på hals och huvud. Forma huvud och skägg runt eller klockad form, frambenen formas till cylinderform precis som bakbenen men följ konturen utmed bakbenen.

Arkiv