Pälsvård

Det är mycket arbete med pälsen hos en Bichon Frisé. Har man inte möjlighet att bada, föna och karda sin hund får man vara beredd på att bekosta en hundfrisör för detta. En Bichon Frisé bör badas ungefär varannan vecka och pälsen bör med sex veckors mellanrum beroende på önskad längd och kvalitét på pälsen.

Vänj valpen vid pälsvård

Placera valpen på vad du avser använda som trimbord, klappa och belöna och låt valpen se platsen som en trevlig plats.
Upprepa proceduren under en tid. Sen kan du börja karda lite försiktigt i pälsen under mycket kel och beröm.

Badet

När det är dags för första badet är det bra om valpen känner sig trygg på trimbordet. Använd ett bra schampo. Schamponera två gånger vid behov och skölj noggrant, använd ett bra balsam om det behövs och skölj noga. Krama ur vattnet ur pälsen. Frottera inte pälsen, det frambringar tovor.

Föna

När valpen är liten är det bra att vara två när det är dags att föna, en som håller fönen och en som kan ha båda händerna lediga. Tänk på att inte ha för varmt eller att föna på samma ställe för länge. Sätt handen framför valpen emellanåt och känn efter att det inte bränns.
Blås lite över hela hunden när du börjar att föna så att den inte börja att frysa och samtidigt grovkarda överallt.
Efter det fönar du bakifrån och framåt. Har du ingen som kan hålla fönen om du tänkt använda en handfön rekommenderas fön på stativ.
Grunden till en välskött Bichon Frisé päls ligger i att man fönar och kardar hunden helt torr. När pälsen börjar verka torr, börjar du om från början och fönar en gång till, upprepa tills pälsen är helt torr

Kamma

Lyft pälsen inifrån och ut med kammen. Fastnar kammen på något ställe trots noggrant kardande är det bara att ta fram kardan igen. Med kammen kontrollerar man att pälsen är tovfri. Kamma inte bort tovorna, det kan göra ont på hunden och sliter mycket på pälsen. Har hunden någon större tova, försök att försiktigt dra isär den med fingrarna eller klipp lodrätt i tovan och karda ut.

Klippa

Om din hund har väldigt mycket tovor, ska du klippa ned den helt. Det brukar finnas några millimeter närmast huden som inte är tovad, var väldigt försiktig när du försöker att klippa där. Det är en stor risk att klippa i huden, varsamhet är av största vikt.
Förhoppningsvis har du köpt valpen hos en uppfödare som kan hjälpa dig med klippningen och visa lite av grunderna. Men det bästa rådet är att gå på en klippkurs som anordnas av Bichon Frisé Ringen. I annat fall är det bara att börja klippa och försöka klara det själv. Övningsmaterialet från Bichon Friséringen är gratis och pälsen växer alltid ut igen.

Klipp hunden kort fram och bak samt under magen. Klipp rent mellan ögonen och forma pannan rund. Följ kroppens konturer och klipp rakt från svansen och fram till manken. Spara mer på hals och huvud. Forma huvud och skägg runt eller klockad form, frambenen formas till cylinderform precis som bakbenen men följ konturen utmed bakbenen.

Arkiv