Det är mycket att tänka innan och efter man har bestämt sig för att skaffa sig en ny familjemedlem. Läs gärna mer information om att köpa hund på SKK.

Man bör vara medveten om är att det är mycket arbete med pälsen hos en Bichon Frisé. Har man själv ingen möjlighet att bada, föna och karda sin hund bör man vara beredd på att bekosta en hundfrisör för detta. En Bichon Frisé bör badas ungefär varannan vecka och pälsen bör klippas ungefär var 6:e vecka beroende på längden och kvalité på pälsen.

Bichon Frisé Ringen ordnar klipp- och pälsvårdkurser över hela landet. Kontakta gärna styrelsen om du har förslag på orter. För dig som inte har möjlighet att gå en kurs kommer här lite tips och råd:

Hundar till salu

 

20120810_093442

 

ernstklippt

 

 

Vänj valpen vid pälsvård

Vänj valpen vid den plats du tänker använda som trimbord. Placera valpen på trimbordet, klappa och ge en liten godbit så att valpen förknippar platsen med något trevligt. Sätt upp valpen ett par gånger om dag. Efter en vecka kan du börja karda lite försiktigt i pälsen under mycket kel och beröm. När det är dags för första badet är det skönt om valpen känner sig trygg på trimbordet. Börja tidigt med att putsa, mellan ögon, stjärt och tassar. Valpen bör vara klippt av uppfödaren när du får hem den, är den inte det så är det dags att klippa hela valpen vid 10 veckors ålder.

Badet

Använd ett bra schampo. Schamponera två gånger vid behov och skölj noggrant. Använd ett bra balsam om det behövs och skölj till slut noga. Krama ur vattnet ur pälsen. Frottera inte pälsen som gör att pälsen lättare tovar sig.

Föna

När valpen är liten är det bra om man kan vara två när man fönar, en som håller fönen och en som kan ha båda händerna att jobba med om man använder en hand fön. I vilken ordning man torkar valpen är en smaksak. Tänk på att inte ha för varmt eller att föna på samma ställe för länge. Sätt handen framför valpen emellanåt och känn efter att det känns skönt.

Man kan blåsa lite över hela hunden när man börjar att föna så att den inte börja att frysa och samtidigt grovkarda överallt. Efter det fönar man bakifrån och framåt. Har man ingen som kan hålla fönen om man tänkt använda en hand fön rekommenderar vi en fön på stativ.

Grunden till en välskött Bichon Frisé päls ligger i att man fönar och kardar hunden helt torr. När man tycker att pälsen börjar verka torr, börja då om från början och föna en gång till. Därefter kanske pälsen är torr.

Slutligen är det dags för att gå igenom pälsen med kammen. Lyft pälsen inifrån och ut med kammen. Fastnar man med kammen på något ställe trots att man kardat ordentligt är det bara att ta fram kardan igen. Med kammen kontrollerar man att pälsen är tovfri. Man kan inte kamma bort tovorna. Det gör för ont på hunden och sliter för mycket på pälsen. Har din hund någon större tova, försök att försiktigt dra isär den med fingrarna eller klipp lodrätt i tovan och karda ut.

Tovor

Är din hund helt eller delvis full av tovor, skall man klippa ner den helt. Det gör för ont att reda ut tovor. Det brukar finnas några millimeter närmast huden som inte är tovad och man får väldigt försiktigt försöka att klippa där. Det är mycket lätt att man klipper i huden varpå varsamhet är av största vikt

Klippning

Förhoppningsvis har du köpt valpen hos en uppfödare som kan hjälpa dig med klippningen och också visa lite av grunderna. Ibland bor uppfödaren kanske för långt bort och det bästa rådet är då att gå på en klippkurs som anordnas av klubben. I annat fall är det bara att börja klippa och försöka klara det själv. Övningsmaterialet är gratis och pälsen växer alltid ut igen.

Klipp hunden kort fram och bak samt under magen. Klipp rent mellan ögonen och forma pannan rund. Följ kroppens konturer och klipp rakt från svansen och fram till manken. Spara lite mer på hals och huvud. Forma huvud och skägg runt eller klockad form, frambenen formas till cylinderform precis som bakbenen men följ konturen utmed bakbenen.

I övrigt följ instruktionerna i Friskvårdshäftet som delas ut till alla medlemmar.