Bichon Frisé är en dvärghund med en max höjd på 30 cm. Tillhör rasgrupp 9, dvärghundar. Pälsen är vit och silkeslen med utdragna korkskruvslockar som enligt rasstandarden ska påminna om pälsen hos en mongolisk get. Bichon Frisé är en ras som man kontinuerligt badar och klipper pälsen på.

Rasen är en utpräglad sällskapshund, glad, lättlärd och angelägen om att vara sin ägare till lags. Ena stunden är den full av bus och i nästa stund mycket kelig och tillgiven. Den är en riktig showhund som gärna hittar på tokerier för att få uppmärksamhet. Rasen kräver måttligt med motion men den tackar inte nej till långa promenader eller andra aktiviteter så som rallylydnad, agility, fly ball, lydnad eller att göra konster. Bichon Frisé känner snabbt igen rasfränder och fungerar i allmänhet bra med andra hundar.

bfr_pa_rad_plan

Motion

En Bichon Frisé behöver runt en timmes promenad om dagen. Den älskar skogspromenader och är den vältränad kan den mycket väl följa med på fjällturen.

img_3102

Aktivering

När hunden är tillräckligt gammal börja med träning för kunnig instruktör. Börja med att gå på valpkurs och träna in vardagslydnaden.

För den som vill aktivera sig passar fartfyllda hundsporter som rallylydnad, agility och fly ball alldeles utmärkt. Rasen är mycket lättlärd. Ett talesätt lyder att en Bichon Frisé aldrig glömmer och det gäller både goda samt mindre goda upplevelser. Den är snabb, ibland envis och vill gärna vara sin ledare till lags.

Ensam hemma

Det är i regel inget problem med att träna en Bichon Frisé att vara ensam hemma då och då.

img_4692

Rasen och Allergier

Väldigt ofta får vi inom Bichon Frisé Ringen frågor som gäller allergi. Bland annat om att köpa Bichon Frisé trots att man är allergisk mot hundar. Till följd av detta vill vi säga några ord om allergi och Bichon Frisé.

Många får höra att Bichon Frisé är en allergifri och allergivänlig hundras och att ALLA allergiker kan klara av att ha en Bichon Frisé. Tyvärr är detta inte sant. Det är sant att vissa allergiker men inte alla kan klara en Bichon Frisé bättre än andra hundraser men detta gäller från fall till fall och inga generella uttalanden kan göras.

Bichon Frisé fäller inte och detta gör att många tror att de därmed inte kan orsaka allergi. Inget kan vara mer fel. Det som orsakar allergi är hudepitet, hudavlagringar och kroppsvätskor som bland annat saliv, vilket gäller för alla hundar. Päls har Bichon Frisé rikligt av och de tycker om att pussas och vill gärna sitta i famnen. Det krävs en omfattande skötsel av pälsen på Bichon Frisé för att den ska må bra. Pälsen ska kardas och kammas regelbundet och då är närkontakten med päls och hud intensiv.

Bichon Frisé är en hundras som badas med regelbundna intervall och därmed blir mängden allergen inte lika stor som hos vissa andra raser. Allergenet finns där och risken för att allergi uppkommer eller förvärras kan man inte bortse från.

Viktigt att komma ihåg att det finns ingen hundras som inte kan orsaka allergiska besvär. Om du har fler frågor kontakta klubbens rasinformatör.

Rasklubben hoppas att alla uppfödare tar sitt ansvar och inte säljer Bichon Frisé som allergifria utan ser till att informera blivande valpköpare på ett seriöst sätt.

Pälsvård

Man måste vara medveten om är att det är mycket arbete med pälsen på en Bichon Frisé. Har du själv ingen möjlighet att bada, föna och karda din hund måste du vara beredd på att bekosta en hundfrisör för detta. Man duschar sin hund ungefär varannan vecka och klipper pälsen var 6:e vecka beroende på längden och kvalité på pälsen.

Läs mer om pälsvård


palsvard_bichon